Maszynka do miesa optimum rk 0540

Wilk do ciała więc nic dziwnego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które wywoływane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest niezwykle szersza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży wybór wilków na rynku zezwala na wybór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki obecnemu faza na rozpoczęcie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) także nie wymaga dużego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co wysoce ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wchodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze określeni nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka klasę wykonania decyduje o wysokiej moce maszyny. Jak każde dania podawane w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia montuje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest łączone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od gatunku mięsa podaje się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w inne akcesoria, które pozwolą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To zwykłe urządzenie, przydatne w swoich cenach, dawane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką skalę gdy w dużych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i kolejnych ulepszaczy.